20140209

Betoging tegen Turkse internetwet

[~Time Published February 09, 2014 at 11:35AM]

*/*/*/*/*/\*\*\*\*\*

De politie in de Turkse stad Istanbul heeft duizenden betogers met traangas en waterkanonnen verjaagd. Ze protesteerden tegen inperking van de internetvrijheid.

Woensdag stemde het parlement in met een wet die de autoriteiten meer mogelijkheden geeft om websites offline te halen. Volgens de oppositie probeert de regering zo de vrijheid van meningsuiting in te perken.

"Ik betaal zelf voor mijn internetverbinding, maar de regering bepaalt wat ik mag zien", zei een betoger tegen het Franse persbureau AFP. Premier Erdogan zegt dat de wet vooral bedoeld is om de privacy van burgers te beschermen.

Monddood


Onder meer de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, de Amerikaanse regering en voorzitter Schulz van het Europees Parlement noemen de maatregel een stap terug. Als de telecomtoezichthouder zonder officiƫle aanklacht een website op zwart kan zetten, kan dat leiden tot het monddood maken van tegenstanders van de regering, is de kritiek.

Taksimplein


De betogers in Istanbul scandeerden "Stop de censuur" en een aantal mensen gooide met vuurwerk en stenen naar de politie. Ze wilden oprukken naar het Taksimplein, maar de politie verhinderde dat.

In de straten rond het Taksimplein wierpen demonstranten barricades op en staken ze vuilnisbakken in brand. Ze eisen dat de regering van premier Erdogan opstapt.



*/*/*/*/*/View@Source\*\*\*\*\* (http://ift.tt/1bdtraM)



[IFTTTautoSHAREv1.015 | Shared with ifttt.com More shared news etc on: http://bit.ly/Schavuiten_blog | RSS source: http://ift.tt/1heth1N]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten