20140102

"Bellen in auto niet gevaarlijk"

[Time Published January 02, 2014 at 08:46PM]

*/*/*/*/*/\*\*\*\*\*

Bij bellen tijdens het autorijden is vooral het intoetsen van een nummer gevaarlijk. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in het toonaangevende medische tijdschrift The New England Journal of Medicine.

Het bellen zelf is ongevaarlijk, zeggen de onderzoekers. Ze houden wel een slag om de arm omdat uit eerdere studies blijkt dat het praten aan de telefoon wel leidt tot minder concentratie.

Intoetsen


Het risico is het grootst bij mensen die net hun rijbewijs hebben: zij hebben tijdens het intoetsen van een nummer 8 keer zoveel kans op een ongeluk. Bij ervaren autorijders is dat 2,5 keer.

Er gebeuren ook veel ongelukken en bijna-ongelukken door het pakken van de telefoon, omdat ook dan mensen hun ogen niet op de weg gericht hebben. Onervaren automobilisten hebben tijdens het pakken van hun mobieltje een zeven keer grotere kans op een ongeluk. Bij mensen met meer rij-ervaring is er geen duidelijk verhoogd risico.

Zekerder


Uit de publicatie blijkt ook dat mensen die net hun rijbewijs hebben, relatief weinig bellen en sms'en tijdens het autorijden. Naarmate ze langer rijden, doen ze dat vaker. Waarschijnlijk komt dat doordat ze zich dan zekerder voelen, zeggen de onderzoekers.

Er werden twee aparte onderzoeken gehouden. Voor de ene studie volgden de onderzoekers 42 Amerikanen van 16 die nog maar een paar weken hun rijbewijs hadden. Dat onderzoek duurde anderhalf jaar. Voor het andere onderzoek werden een jaar lang 109 Amerikanen tussen de 18 en 72 gevolgd die al jaren hun rijbewijs hadden.

Tijdens de onderzoeken gebeurden onder de onervaren bestuurders 67 ongelukken of bijna-ongelukken. Bij de ervaren automobilisten waren dat er 518.

Speciale apparatuur


Alle gegevens over die (bijna-)crashes konden uitgebreid worden geanalyseerd dankzij apparatuur die in de auto's was geïnstalleerd: vier camera's, een systeem dat de lijnen op de weg detecteerde, een speciale snelheidsmeter, sensoren, radarapparatuur en een gps-systeem. Bij geen van de geregistreerde ongelukken raakte iemand gewond.

*/*/*/*/*/\*\*\*\*\*



[ Author: | Source: http://feeds.nos.nl/~r/nosjournaal/~3/XbRdqiRCgY0/592950-bellen-in-auto-niet-gevaarlijk.html] | Image URL: http://ifttt.com/images/no_image_card.png] [IFTTTautoSHAREv1.002 | Shared with ifttt.com More shared news etc on: http://bit.ly/Schavuiten_blog ]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten