20131122

Biowinkels: kijk niet alleen naar prijs

[Author: ]

[Time Published November 22, 2013 at 03:04PM]

[ < - - Content ]

Biologische winkelketens vinden dat je verder moet kijken dan de prijs alleen als je hun producten wilt vergelijken met biologische producten van reguliere supermarkten.


Zij reageren daarmee op onderzoek van de consumentenbond, die eerder vandaag meldde dat biologische producten in biowinkels gemiddeld een kwart duurder zijn dan in reguliere supermarkten.


Geen powerplay


"Wij staan voor eerlijke producten uit de regio", zegt directeur Erik Does van EkoPlaza. "Ja, je kunt je appelsap goedkoper uit Polen halen. En dan is het nog steeds biologisch. Maar wij kiezen voor een goede relatie met lokale leveranciers. Ook doen wij niet aan 'powerplay' zoals supermarkten: het sturen van een brief waarin je 2 procent korting eist."


Volgens hem is de continue prijsdruk van reguliere supermarkten slecht voor de duurzaamheid en arbeidsomstandigheden bij leveranciers.


Onvergelijkbaar


Winkelketen Estafette zegt dat ook moet worden gekeken worden naar de kwaliteit van een product, de herkomst en naar eerlijke handel. Zo heeft een deel van de producten van Estafette het Demeter-keurmerk. De normen daarvoor zijn strenger dan het bio-keurmerk. "Een lastige vergelijking als je bijvoorbeeld de prijs van Demeter boerenkaas vergelijkt met biologische fabriekskaas uit de supermarkt." Estafette zegt ook geen supermarkt te zijn, maar een biologische/biodynamische speciaalzaak.


De Natuurwinkel verwijst door naar brancheorganisatie Bionext voor een reactie: "De prijzen voor levensmiddelen zijn te laag in de supermarkt", zegt directeur Bavo van den Idsert van Bionext. "Sinds de zomer voeren de grote supers een verhevigde concurrentiestrijd. De biologische sector hecht veel waarde aan evenwichtige prijzen, van boer tot en met consument. Prijsdumping zet altijd de kwaliteit onder druk en dat mag met biologisch voedsel niet gebeuren."


Ethische redenen


Winkelketen Marqt zegt: "Een prijsverschil zal blijven bestaan, en dat willen we om ethische redenen graag zo houden. Wij verkopen nooit onder de kostprijs, want er is altijd iets of iemand die daarvoor de prijs betaalt. Daarmee bedoelen we natuurlijk het dierenwelzijn, het milieu, de gezondheid van de consument, het inkomen van de boer, etcetera."


[ - - > ]



[Source: http://nos.nl/artikel/578082-biowinkels-kijk-niet-alleen-naar-prijs.html] | Image URL: http://ifttt.com/images/no_image_card.png]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten