20130911

Israël betaalt compensatie voor 'X' (Maxim Bange shared items on The Old Reader (RSS))

[Author: ]

[Time Published September 11, 2013 at 04:53PM]

[<-- Content]
Israël betaalt ruim 1 miljoen dollar schadevergoeding aan de familie van 'gevangene X'. Dat meldt de Israëlische tv-zender Channel 2. De schadevergoeding betekent niet dat de staat verantwoordelijkheid erkent voor zijn dood.

'Gevangene X' werkte voor de Israëlische geheime dienst Mossad. Om redenen die de staat geheim houdt, werd hij begin 2010 in de gevangenis gezet. Daar pleegde hij aan het eind van het jaar zelfmoord. Zijn zaak kwam pas begin dit jaar aan het licht en leidde tot veel beroering in de Israëlische media en in de politiek.

'Gevangene X' bleek Ben Zygier te zijn, een Australische jood die was geëmigreerd naar Israël en daar bij de geheime dienst Mossad was gaan werken. Omdat hij de dienst in gevaar zou hebben gebracht of hebben verraden, zou hij zijn opgepakt. Door toedoen van Zygier zouden informanten in Libanon zijn opgepakt.

Emotioneel labiel


Uit onderzoek dat onder invloed van de publiciteitsgolf tot stand kwam, bleek dat medewerkers van de gevangenis die toezicht op Zygier moesten houden nalatig zijn geweest en allerlei fouten hebben gemaakt. Ben Zygier was emotioneel labiel en er bestond een risico dat hij een einde aan zijn leven zou maken. Hij hing zich op in de badkamer van zijn cel.

De familie van Zygier wilde dat de staat Israël nalatigheid zou erkennen. De schadevergoeding betekent dat er geen rechtszaak komt. De staat vermijdt zo dat geheime informatie over Zygier en zijn werk voor de Mossad naar buiten komt.

[-->]



[Source: Maxim Bange shared items on The Old Reader (RSS) http://nos.nl/artikel/550047-israel-betaalt-compensatie-voor-x.html] | Image URL: http://ifttt.com/images/no_image_card.png]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten